2023. május 30., kedd
Térkép kereső
Hírek
Események
< >
Dokumentumok
Támogatóink

Kisokos > Hasznos oldalak

TerületfejlesztésA területfejlesztés olyan kormányzati beavatkozások sorozata, amely a területi (regionális) fejlődés spontán folyamatait korrigálja. E korrekció célját a mindenkori fejlesztési politika határozza meg. Habár - más európai országokhoz hasonlóan - a célok kormányonként változnak, a beavatkozások a területi-társadalmi egyenlőtlenségeket kívánják mérsékelni.

A területfejlesztés korábban a válsággal sújtott területek, komplex felzárkóztatás, területi alapú fejlesztését jelentette. A területfejlesztés ma már nem korlátozódik csupán válságkezelésre. Fő feladata az elmaradott térségek kialakulásának elkerülése, a fejletlenebb térségek felzárkóztatása, és ezzel együtt a fejlettebb térségek fejlődési képességének kisugároztatása az elmaradottabb térségekre. A területfejlesztési politika alapvetően a térségek társadalmi partnerségen alapuló gazdasági fejlesztésének segítését, a fejlesztési folyamatok beindítását célozza. A hazai területfejlesztés kiemelt feladata az európai integráció feltételeinek megteremtése.

Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanács - http://www.vpmtt.hu/

Országos Területfejlesztási Hivatal - http://www.oth.gov.hu/

Az Országos Területfejlesztési Hivatal országos hatáskörű hivatal. A Hivatalt a Kormány irányítja és a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter felügyeli. A Hivatal feladatkörében gondoskodik a kormányzat területfejlesztési és területrendezési feladatainak ellátásáról.

    Az OTH honlapján található jogtár - http://www.oth.gov.hu/jogszabalyok.php

VÁTI Kht. - http://www.vati.hu/

A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (VÁTI Kht.) elkötelezett az ország és az európai térség területileg kiegyensúlyozott, fenntartható és értékmegőrző társadalmi, gazdasági, környezeti fejlődésének előmozdításában. Tevékenysége átfogja a területfejlesztéssel és -rendezéssel, az épített környezet védelmével és alakításával összefüggő kutatási-, tervezési és tanácsadói tevékenységek teljes körét.

    2006. januári helyzetjelentés a Zirci kistérségről - http://www.vati.hu/static/kisterinfo/4909_zirci.pdf

Magyar Integrált Területfejlesztési Egyesület - http://mite.zbit.hu/index-mi.html

Az Egyesület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse a területfejlesztés szereplői közötti információáramlást, hozzájárulva ezzel e kiemelt fontosságú társadalmi tevékenység hatékonyabbá válásához.

    A MITE honlapján található jogtár - http://mite.zbit.hu/bal/07jog/jog-fo.htm

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - http://www.nfh.hu

Az ügynökséget a Nemzeti Fejlesztési Hivatalból és a Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtását irányító szervezetekből hozta létre a kormány azért, hogy egy hatékonyabb és átláthatóbb intézményrendszer segítse az európai uniós támogatások eredményes felhasználását.

A rovat további hírei


vissza a lap tetejére     vissza     archívum