2023. március 30., csütörtök
Térkép kereső
Hírek
Események
< >
Dokumentumok
Támogatóink

Szent Mauríciusz Monostor Vendégházának felújítása

Projekt bemutató rendezvény - Bakonybél

 

2010. június 14.-én 15.00 órakor a Szent Mauríciusz Monostor Barokk ebédlőjében került megrendezésre a „Szent Mauríciusz Monostor Vendégházának felújítása”című projekt bemutató rendezvénye, melyre meghívást kapott egyesületünk is.

A rendezvényt Baky György Bakonybél Község Polgármestere nyitotta meg. Elmondta, milyen nagy lehetőség ez a vendégház építés, hisz sok turista jár hozzájuk. A pályázat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím keretében került benyújtásra 2009-ben. A kérelem összeállításában, illetve a megvalósítás első lépéseiben nagy segítséget nyújtottak „A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport munkatársai. A támogatás a Plébánia és az Önkormányzat együttműködésével valósul meg.

Beszélt a települést érintő többi fejlesztési eredményről is (pl. KDOP-s támogatással valósul meg a Pannon Csillagda), melyek szintén hozzájárulnak Bakonybél turisztikai szolgáltatás fejlesztéséhez.

A projektet Halmos Emil Ábel OSB perjel mutatta be. Elmondta, hogy a vendégház igénye évről évre erősebben jelentkezett. Sok turista jár ide a termékek (műtárgy, gyertya), a templom miatt, illetve, hogy a szerzetes közösséggel együtt legyenek.  A vadászházat szerették volna felújítani e célra, de rossz állapota miatt ezt le kellett bontani, így ennek a helyén újonnan épül fel a vendégház.

A háznak  és környezetének több funkciója is lesz: rekreációs- és mentálhigiénés szolgáltatás, gyógynövény feldolgozó, gyertyaöntő  műhely,  de alkalmas lesz konferenciák, ünnepségek, találkozók tartására is.

A beruházást a D.J.P. COMBI Szolgáltató Kft. valósítja meg. Józsa Viktor, a Kft ügyvezetője beszámolt a cég eddigi eredményeiről, majd Janni Péter mérnök bemutatta a megvalósítandó épület műszaki paramétereit. A földszinten 3 db két ágyas lakrész – ebből egy akadálymentes -, egy műtárgybemutató, étkező és közösségi helység lesz kialakítva. Az emeleten 4 szoba, egy foglalkoztató és egy mosoda található majd. A bontás befejeződött, az építkezést azonban félbe kellett szakítani a közelmúlt időjárási viszonyai miatt. A projektnek a tervek szerint 2010. október 31-ig kellene elkészülnie, de a múlt havi bakonybéli vízkárok miatt valószínűleg 1-2 hónapot csúszik a megvalósítás befejezése.

A kérdések megválaszolása után a résztvevők megtekinthették a vendégház helyszínét.

 

Reméljük, hogy a kezdeti nehézségek után hamarosan a vendégház avatásáról is beszámolhatunk!

 

 

                                                 „A BAKONYÉRT” Egyesület